محمود شاهرخي
محمود شاهرخي در سال 1306 در شهر بم متولد شد، وي پس از اتمام تحصيلات ابتدايي و متوسطه به فراگيري علوم ديني روي آورد و ابتدا در مدرسه معصوميه كرمان به تعلم زبان عربي و صرف و نحو پرداخت اما همچنان با زادگاه خود بم در ارتباط بود تا اينكه با سيدمحمد مجذوب، عارف و سالك از اهالي يزد ديدار كرد. وي پس از اين ديدار شيفته و مجذوب صفا و معنويت اين پير شد و به همين خاطر براي ادامه تحصيل به مدرسه خان يزد رفت و افتخار دامادي آن مرد خدا نيز نصيبش شد و تخلص خود را به دليل همين ارادت «جذبه» انتخاب كرد.
شاهرخي مدتي را در نجفاشرف و سپس در مدرسه فيضيه به تحصيل پرداخت تا اين كه به علت بيماري و درگيري در امر معيشت از كسوت روحانيت بيرون آمد و نزد يكي از دوستانش به كار پرداخت اما در اين مدت در دانشكده سپهسالار از محضر اساتيد مختلفي بهره گرفت تا اين كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي به خدمت صداوسيما درآمد و به نوشتن برنامههاي ادبي و عرفاني پرداخت.
از جمله برنامههاي او كه مقبوليت زيادي در آن روزگار يافتند ميتوان به «تا به خلوتگاه خورشيد، تا به سر منزل عنقا»، «سيري به پاي دل»، «نواي ني»، «در حريم راز » و... اشاره كرد.
همچنين «در غبار كاروان» انتشارات كيهان، «نسيم وصل» موسسه الهدي، «نماز، نجواي عاشق در خلوتگاه راز» چاپ وزارت ارشاد، «امام علي(ع) روح بينهايت» نشر همراه، «خلوتگاه عشق در اسرار عاشورا» موسسه سروش، «ز اشك پرس حكايت، توسل به مقربان و برگزيدگان» نشر همراه، «تجلي عشق» نشر همراه، «گزيده ادبيات معاصر»، چاپ نيستان و «گزيده شعر جنگ» چاپ حوزه هنري از ديگر آثار مكتوب روانشاد شاهرخي هستند.
پيكر اين شاعر بزرگ كشورمان امروز ساعت 9 صبح با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي و جمعي از اصحاب قلم و خانواده آن مرحوم از مقابل تالار وحدت تشييع خواهد شد و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) آرام خواهد گرفت.
گروه فرهنگ و هنر روزنامه جامجم درگذشت استاد محمود شاهرخي را به جامعه ادبي كشور و خانواده ايشان تسليت ميگويد.
محمود شاهرخي در نگاه شاعران
* علي موسويگرمارودي: شاهرخي واقعا نمونه اخلاق و صفات برجسته يك شاعر مسلمان، متدين و علاقهمند به اهل بيت(ع) بود و در عين حال به مسائل ادبي بسيار وارد و با اين حوزه آشنا بود و گرايش آثارش عارفانه بود كه يكي از وجوه اصلي شعر انقلاب نيز عرفان است.
* حسين آهي: ايشان در انواع قالبهاي شعر فارسي، خاصه قصيده و غزل، سرآمد بود و بيهيچ ترديدي آثارش صور خيال، تركيبهاي بديع، سختگي، پختگي، رسايي، ادبيات و رشاقت پيشوايان ادب فارسي را در ذهن تداعي ميكند.
* دكتر محمدرضا تركي: شاهرخي هم در علوم قديمه به خاطر تحصيل در حوزه مهارت داشت و هم متون ادبيات را به صورت جدي و با استادي تمام مطالعه كرده بود و همچنين ارادت ويژهاي به ائمه اطهار داشت و وقتي قسمتي از نهجالبلاغه را از حفظ ميخواند اشك در چشمانش جمع ميشد.
* عليرضا قزوه: محمود شاهرخي در پايهريزي شعر انقلاب نقش داشت و در مواضع بر حق دفاع از انقلاب ايستاد و آثارش نيز شهادت ميدهد كه او در روزهاي دشوار و سخت انقلاب، امام و مردم را فراموش نكرد.
* حسين اسرافيلي: مرحوم شاهرخي يد طولايي در شرح موارد عرفاني و معرفتشناسي داشتند و بر بسياري از كتب در اين باره شرح نوشتند.
نظرات